Дупница почете 110-годишнината от рождението на Димитър Димов

06/25/2019 16:13:59
Дупница почете 110-годишнината от рождението на Димитър Димов

В Дупница 110-годишнината от рождението на Димитър Димов беше отбелязана с поднасяне на цветя на паметната плоча на писателя и литературни четения на централния площад „Свобода“.

На 25 юни, преди 110 години, се ражда изключителният български писател Димитър Димов в град Ловеч, но голяма част от детството си прекарва в бащината му къща в Дупница.

Днес представители на институциите и организатори на честването-Община Дупница, Исторически музей и библиотеката към НЧ „Зора 1858“, както и граждани  поднесоха цветя на паметната плоча на Димов, поставена на редакцията на в. „Вяра“.  Честването уважиха и представители на НЧ “Ген. Георги Тодоров“, в лицето на председателя-Стоян Ушатов  и секретаря Валентина Караганова. Директорът на местния музей, Анелия Геренска, припомни, в резюме, за живота и творчеството на Димов, след което събитието продължи на площад „Свобода“/край фонтаните/ с литературни четения на откъси от най-популярните произведения на автора, останали любими на българите заради  пресъздадените общочовешките теми, с уникално  майсторско перо и ценности,  винаги съществуващи,  независимо от времето. В прочетите активно се включиха  поетесата Станка Равелова , дългогодишният преподавател по литература, Милка Павлова, репортерът Деметра Андонова, главният библиотекар при читалище „Зора 1858“- Валентина Алексиева. Вдъхновяващо авторско стихотворение, написано през далечната 1988 г, от гл.експерт „Издателска дейност“ към Исторически музей -Дупница, Марина Янкова, беше представено за първи път пред дупнишка аудитория. Възпитаници от ПГ „Христо Ботев“, пък, прочетоха есета, свързани с живота и творчеството на Димов. Кратка музикална програма изнесоха талантливите славеи от ВГ „АртПоп“, с ръководител Таня Камбурова. Водещ на събитието бе очарователният библиотекар от НЧ „Зора 1858“- Наталия Павлова.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар