Дупничани почетоха тържествения водосвет отслужен по повод деня на Св. Харалампий

02/10/2017 11:51:00
Дупничани почетоха тържествения водосвет отслужен  по повод  деня  на  Св. Харалампий

Множество граждани  почетоха тържествения водосвет по повод христианския празник посветен на Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец в Дупница днес пред Джамията. Ритуалът започна в 11.30 ч. и бе отслужен от архиерейският наместник отец Георги Паликарски. Питка с мед бе раздадена за здраве на всички присъстващи. На мястото на Джамията е съществувал хрисиянски храм, за чийто покровител се смята светецът Харалампий.

 

Св. Харалампий (10 февруари)се почита като господар на всички болести и най-вече на чумата. Празникът в негова чест е известен и като „Чумин ден”.

Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги.

На този ден не се работи, за да не се разсърди светецът и да освободи болестта.

Призори всяка домакиня изпича обреден хляб „колак” и три малки кравайчета и заедно с паничка мед ги носи в черквата да бъдат осветени.

В къщи намазват обредните хлябове с меда, прекадяват ги, разчупват ги на късове и разнасят на три къщи за здраве на „леля” (чумата). Едно от медените кравайчета хвърлят на покрива на къщата за чумата, второто дават на домашните животни, а третото изяждат децата.

С осветения мед мажат челата на децата, за да не боледуват. От него запазват за лек през цялата година.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар