Днес е Ден на археологията. Исторически музей в Дупница с интересна презентация

02/14/2017 09:55:01
Днес е Ден на археологията. Исторически музей в Дупница с интересна презентация

Освен всичко друго, днешният 14 февруари е и Ден на българския археолог. Археология (от гръцки αρχαίος - древен и λόγος - слово) е хуманитарна наука, изучаваща развитието на човешките култури чрез издирване, анализ и документиране на материални останки (архитектурни и артефакти), подобласт на антропологията.

Предмет на археологията са преди всичко човекът и предметите, оставени от многобройни цивилизации и култури, живели в различни епохи на Земята. Тя обхваща периода от време от първите каменни инструменти от преди 2,5 милиона години до най-новата епоха. Сведения за околната среда, климата и възрастта на находките помагат да се реконструират бита и културата на хората в миналото.

Макар археологията да е сравнително млада наука, тя има вече много разклонения. Разделението е или по тематически признак (например археология на християнството), или по географски (например археология на Мала Азия).

Сред едно от най-ярките събития в историята на археологията са и грандиозни археологически открития за тракийската култура в България в периода 1970-2009 г.

Припомняме, че днес от 12.00 ч. по повод Деня на археологията, Общински исторически музей- Дупница,  в Панорамна зала на общинска администрация, ще презентира отчет на резултатите от археологическото проучване на обект "Раннохристиянска базилика при средновековна църква "Св. Спас", село Червен брег". Участие ще вземе научният ръководител към НАИМ- БАН- доктор Светла Петрова.Проучванията са направени през 2016 година, съобщи директорът на музея Анелия Геренска.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар