Специалистът от Дупница Христо Велев смая света с компютърни ефекти

02/14/2017 13:31:00
Специалистът от Дупница Христо Велев смая света с компютърни ефекти

Компютърният специалист от Дупница, син на архитект Адриана Велева, с награда „Златен кон” за работата си в китайската филмова индустрия по визуалните ефекти на филма „Моджин: Изгубената легенда”.

Христо Велев, след завършване на университета, започва работа за различни студия и нито за миг не се откъсва от мечтата си да работи по специалността.

Ето какво казва за той успехите в работата му:

„ Имах едно бързо интервю, а след това, на другата седмица, вече бях в Берлин. От там започна цялата история по визуалните ефекти. Направихме няколко филма: „2012”, след това заминах за около година във Ванкувар – там работих по „Железният човек 3” и още няколко култови филмови продукции.”

През 2013г. Христо създава собствено студио в България. Работи основно за Китай и вече зад гърба си има 4 продукции с визуални ефекти.

За себе си  разказва, че е  започнал с по-малки неща и на практика старта е бил напълно от нулата. Благодарение на контактите, които имал и гласуваното му доверие, благодарение на  реализирани успешни проекти, фирмата му се разраства и в момента към нея работят 14 души. Заради добрите резултати името му става популярно.

Веднага след това, към Христо е отправена покана за визуални ефекти в китайското езично кино. Филмовата индустрия там се развива много бързо и е с големи амбиции да се конкурира с тази в Холивуд. Наградата „Златен кон”, която получава дупничанинът е еквивалент на „Оскарите”. Филмът „Моджин: Изгубената легенда” върху, която той работи миналата година, заедно с друг голям българин Мартин Найденски печелят престижното отличие.

„Продукцията представлява  нещо като Индиана Джоунс в Китай. Тя е приключенска филм. Вплетени са сюжети с много голямо историческо наследство. Филмът е с изключително интересен дизайн.”, споделя дупничанинът. Работата върху китайския филм му отнема 4 месеца.

Последната продукция върху, която се труди Христо, заедно с Мартин Найденски, е с участието на Брус Уилис. Филмът се казва „Бомбардировката” и се разказва за японската инвазия в Китай и за премеждията на хората на земята и във въздуха.

В момента голямо любопитство към Христо Велев проявява и компанията „Уолт Дисни”.

Ето как един упорит българин от Дупница е пример, че  талантливите млади хора могат да се развиват съвсем успешно в страната ни, без да се превръщат в роби на други държави, лишавайки се от най-важното в живота- семейство, близки и приятели.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар