Трима са излекувани.142 вече са с COVID-19 у нас

03/21/2020 09:54:19
Трима са излекувани.142 вече са с COVID-19 у нас

142-ма вече са заразените с коронавирус в страната, трима пациенти пък са излекувани и ще бъдат изписани днес. Това заяви тази сутрин на редовния брифинг шефът на Националния оперативен щаб и на ВМА – генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Един от излекуваните пациенти е в София, другите двама са от Плевен, които първи бяха установени с COVID-19. На тримата са направени по две проби, които са отрицателни. Те ще бъдат освободени от болниците и ще имат 30-дневен болничен, който трябва да изкарат вкъщи, а не да се разхождат навън, предупреди Мутафчийски. В още един областен център има регистриран случай на заболял от коронавирус – в Шумен. Пациентът е настанен в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика, с кашлица и задух. Неговият епидемичен път води към Банско. От заболелите 84 са мъже, 58 са жени, което означава, че 59% са мъжете, а 41% са жените. Средната възраст е 42 години. Най-младият е на 4 години, най-възрастният е на 81 година, трима са починалите. Смъртността до момента е 2,1%.  

По-голяма част от пациентите се лекуват в домашни условия, те са от леко до средно тежко състояние. В болниците са пациенти от средно тежко към тежко състояние. Във ВМА има двама пациенти със заплашваща дихателна недостатъчност, но не са интубирани към момента. Все още не може да се овладее дихателната им недостатъчност. Другите пациенти са в средно тежко положение, с двустранни пневмонии.

Венцислав Мутафчийски показа и изработени у нас защитни шлемове, които са препоръчителни в световен мащаб при манипулация с пациенти, заразени с коронавирус. Защото има риск за медиците при интубация, промивка, вземане на проби, когато може да се изкашля пациентът. Тези шлемове са дефицитни, както и всичко останало, свързано със защитните облекла. „Това е един от най-големите успехи, наред със защитните облекла. Защитните шлемове, благодарение на усилията на премиера и нашите производители, ще се произвеждат по 200 бройки на ден от днес. Работи се с първите прототипи в „Пирогов” и ВМА, новите количества ще бъдат раздадени в болниците, където има заразени с COVID-19", допълни Мутафчийски.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар