Почина известният медик проф. Драган Бобев, родом от Дупница

03/25/2020 14:07:44
Почина известният медик проф. Драган Бобев, родом от Дупница

След продължително боледуване  почина изтъкнатият педиатър и онкохематолог проф. Драган Бобев, съобщават от УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Проф. Бобев е един от най-изявените български педиатри, с изключителен принос в развитието на педиатрията и детската онкохематология в България, забележителен учен и университетски преподавател. Дълги години ръководи Катедрата по педиатрия и Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ ”Царица Йоанна” – ИСУЛ”

През 1997 година е ръководител на екипа осъществил първата в България трансплантация на костен мозък (хемопоетични стволови клетки). От 1996 г. до 2014 г. инициира и ръководи Програма за трансплантация на костен мозък в България.

Проф. Бобев въвежда световни стандарти в лечението на злокачествени заболявания при децата.

Роден в град Дупница, той завършва  медицина във ВМИ – София през 1958 г.От 1966 г. работи в Детската клиника на ИСУЛ, Детската клиника на ВМИ – София и Научния институт по педиатрия последователно като асистент, главен асистент, доцент и професор. Има признати специалности по детски болести, клинична хематология и медицинска и онкология.

Член е на Международното общество по детска онкохематология (SIOP), на Европейското дружество по онкохематология, на Европейската асоциация по трансплантация на костен мозък (EBMT).

Поклон пред светлата му памет!

Сподели



Коментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар