Председателят на ОбС –Дупница с размазваща критика към министъра на околната среда и водите- Емил Димитров

04/10/2020 16:38:00
Председателят на ОбС –Дупница с размазваща критика към министъра на околната среда и водите- Емил Димитров

Министърът на околната среда и водите – Емил Димитров,  за пореден път, не разреши използването на вода от язовир „Дяково” за захранване на идустриалната зона в града. Това съобщиха на пресконференция, днес, председателят на ОбС – Костадин Костадинов, местни бизнесмени и граждани, живеещи в този периметър. Отказът на министъра е от 09.04 2020 г, а мотивът му -ниския обем в язовира и незначителен приток от края на 2019 г.  В писмото той допълва, че водите за промишлено водоподаване  трябва да се осигурят от алтернативни водоизточници. Разрешителното за ползване водите на язовир „Дяково”, обаче, не каса само ползването на питейно-битовата вода, в него е включено ползването й за напояване и промишленото водоснабдяване. Както вече писахме в бедствено положение, поради пълно безводие, са стотици автотърговци,  фирми - автомивки, ресторанти, включително и много семейства  в селата Палатово, Дяково, Пиперево и Яхиново. Припомняме, че  промишлена вода, която се подава е от  Напоителни системи, а не от ВИК- Дупница.  Наличният обем към 01.04.2020 г. е 16,3 млн.куб.м или 46% от общия обем на язовира, а определеният санитарен обем е 6,0 млн. куб.м, наличният полезен обем за ползване на питейно-битово водоснабдяване е 8,3 млн.куб.м. Към момента  нивото на язовира е значителлно добро, което е основание за удовлетворяване исканията на бизнеса и живеещите в засегнатата зоната.

Ето какво заяви Костадин Костадинов по темата:

„ Няма никакви пречки министъра да не разрешава ползването на вода от язовир „Дяково”. В отговор на наше писмо, с молба за отпускане на допълнителни количества вода за зоната, министърът отговори, че това ще стане,  когато язовира достигне 50 % от общия обем. Димитров  не се съобразява, обаче, с показатели от минали години. Например за 2019г.  обемът е бил под 17 млн куб. м. в продължение на повече от половин година, но не е било спряно водоподаването и в крайна сметка се оказва, че именно екоминистърът е този, който еднолично е решил, че докато не стигнем половината обем, няма да има вода изобщо, дори за елементарни нужди.  Ситуацията е повече от абсурдна в условия и на пандемия. В крайна сметка, въпросът е не само в това да развееш байряк и да кажеш -Аз напълних язовира. С кмета на Дупница проведохме доста срещи по проблема на много нива.През цялото време хората се оплакваха, че звънят в Напоителни системи и вече никой не им вдига. Да, не вдигат от страх. Знаете ли защо? Не може министърът на околната среда и водите да привиква шефовете на Басейнова дирекция, на Напоителни системи, на ВиК-Дупница в полицията. Той отишъл в нашата полиция и там викат шефовете на дружествата и това се случва една седмица след ареста на Нено Димов.”, коментира гневно председателят на ОбС – Костадин Костадинов на днешната пресконференция.

Ето и коментарите на бизнесът в пострадалата зона:

„Ние месеци нямаме капка вода. Една част от зоната, която е засегната, се води градска, а не промишлена. Ние си плащаме данъците, но вода не виждаме.

Много ни е интересно дали някои от управляващите си направиха труда да попита в тази зона дали има живеещи, хора с постоянен адрес. В тези няколко месеца никой не си зададе въпрос .

Не само, че има живеещи в този район, но 90 %  от младото население на Дупница си изкарва там прехраната. Според нас е повече от подсъдимо да спреш водоподаването на един такъв район. Когато прозвъняхме да питаме в Напоителни системи защо се прави всичко това, отговотът бе така ни наредиха, нищо не зависи от нас. Човекът, който си позволява да дава това разпореждане не е човек и не трябва да бъде на позицията, която заема.”, споделиха бизнесмени присъстващи на пресконференцията.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар