Днес почитаме Св. св. Константин и Елена

05/21/2020 09:15:39
Днес почитаме Св. св. Константин и Елена

На 21 май се прекланяме пред Свети Константин и неговата майка Света Елена. Днес, техният празникът е познат като празника на огъня, на нестинарството.

Равноапостол Константин е император на Византия през IV век. Владетелят въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена открива Кръста, на който е разпънат Исус. Събитието е едно от най-важните в цялата история на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци. Света Елена изгражда манастири и църкви в земите, където е живял Христос.

21-ви май е празник на игрите в огъня - нестинарството. Според българските традиции в този ден кладите пламват, хората се събират около жаравата, като някои от тях танцуват боси върху тлеещите пламъци и носят в ръце иконата на Св. Св. Константин и Елена. Забележителен е фактът, че след ритуала нестинарите нямат рани и изгаряния по ходилата си. Днес обичаят се е съхранил и изпълнява предимно в района на Странджа.

Днес символично се сбогуваме с пролетта и се подготвяме да посрещнем лятото.

Честит имен ден на Константин, Елена, Лена, Костадин, Деница, Стоян, Светла, Светлана, Траяна и др! Името Елена означава "светла като слънце, сияйна" (от древногръцки). Константин пък е "постоянен" (от латински).

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар