Днес се навършват 20 години от смъртта на Невена Коканова

06/03/2020 10:24:30
Днес се навършват 20 години от смъртта на Невена Коканова

Невена Коканова – „Първата дама на българското кино”, родена в Дупница.

Невена Коканова е една от емблематичните актриси в света на киното и театъра. Естествена, земна и непринудена, тя не се главозамайва от светлината на прожекторите и любовта на публиката, въпреки неоспоримите си успехи.

„Първата дама на българското кино“, както често е наричана Коканова, играе както в киното, така и в театъра. Въпреки че най-запомнящите й роли са в киното, актрисата твърди, че основното и поприще е театъра. Големият пробив на актрисата е в екранизацията на „Тютюн“ от 1962 година, в ролята на Ирина, Коканова е в главната роля и в „Спомен за близначката“, „Крадецът на прасковите“ и други.

Невена умира 3 юни 2000 година след 62 роли в киното, многобройни награди и дългогодишно възхищение на зрителите. Тя остава един прекрасен пример за всички нас. Въпреки аристократичния си произход, красивата и велика актриса остава съвсем земна. Тя намира радост в обикновените неща и се радва на множеството домашни любимци и красотата на природата, които избира да я заобикалят.

„Любовта има толкова много лица! Можеш да я откриеш навсякъде, ако очите на душата ти са отворени… Не бих казала, че любовта е чувство. Тя е състояние на цялото твое същество. То е трамплин, от който душата ти се извисява, всички клетки на организма достигат върховния си заряд. Тогава си по-работлив, по-талантлив, по-градивен.”

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар