Скиорите от Самоков и бордистите на „Бороспорт“ с най-много титли в първия ден на олимпийския младежки фестивал в Осогово

02/19/2021 16:28:53
Скиорите от Самоков и бордистите на „Бороспорт“ с най-много титли в първия ден на олимпийския младежки фестивал в Осогово

Скиорите от Самоков и бордистите на „Бороспорт“, „Блейд“ и „Амерспорт“ спечелиха най-много титли в първия ден от олимпийския младежки фестивал, който започна днес в Осогово. Организатори на събитието, което се провежда под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

Сред официалните лица при откриването и наградили призьорите бяха
областният управител Виктор Янев, председателят на Общински съвет - Кюстендил Михаела Крумова, председателят на Асоциация „Спорт в
свободното време“ Анатоли Илиев, управителят на ски и борд зона
„Осогово“ Явор Спиридонов и др. Виктор Янев връчи награди и поздрави най-добрите в гигантския слалом при 14-годишните момичета. Михаела Крумова връчи награди на най-бързите в тази възрастова група при момчетата.

С топли думи към участниците се обърна областният управител Янев, а Анатоли Илиев поздрави присъстващите от името на председателя на БОК Стефка Костадинова и благодари за участието. Специални възпоменателни медали на БОК бяха връчени на Виктор Янев, Михаела Крумова, Явор Спиридонов, на спортния директор на фестивала Даниел Дуков и на директор „Алпийски дисциплини“ на фестивала Георги Киров – с благодарност за помощта при организацията на форума от страна на областта, града и ски и борд-зона „Осогово“.

За младите български таланти в зимните спортове бяха осигурени много предметни награди и призове. Всички стартове и церемонии се провеждат при стриктно спазване на здравните мерки.

Първи на старт застанаха алпийците. В гигантския слалом на стръмната и
отлично подготвена писта „Людмил Янков“ при 14-годишните най-бързи бяха: Елена Кръшняк от „Мотен“ и Борислав Тодоров от „Рилец Самоков“. При 16-годишните триумфираха представителите на „Чамкория“, грабнали и двете титли с победите на Красимир Вададжийски и Росица Мирчева, станала шампионка за втора поредна година.

Веднага след това във Фънзоната се състояха спусканията на
сноубордистите. Най-много титли при тях грабнаха представителите на
„Бороборд“ – 4, а с по два златни медала си тръгнаха представителите на
„Блейд“ и „Амер спорт“. Шампионката при 15-годишните Андреа Коцинова спечели четвърто поредно отличие в последните 4 издания на олимпийския фестивал в Осогово.

Всички присъстващи топло приветстваха световната звезда в сноуборда
Александра Жекова, която награди и поздрави част от призьорите, а
останалото време посвети в усърдна подготовка и обработка на бордовете
на малките състезатели.

За пета поредна година ски-център „Осогово“ е домакин на Олимпийския зимен младежки фестивал, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Под ръководството на Явор Спиридонов, управител на ски и борд зона „Осогово“, домакините осигуриха отлични условия и перфектна организация. Ски-зона „Осогово“ бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които местните хора получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС.

Над 350 деца от 37 клуба се включват в тазгодишното издание на младежкия олимпийски фест, който за първи път се провежда в две планини – Осогово и Родопите. Заради здравните мерки в някои от спортовете това е първо сериозно изпитание за зимата, равносилно на държавно първенство, тъй като част от стартовете бяха отменени.

Утре в програмата предстоят стартовете по ски-бягане в три възрастови
групи – до 12, до 14 и до 16-годишни. На старт ще застанат 92 момичета и
момчета от 12 клуба. В неделя Фестивалът ще се премести в Родопите,
където ще завърши със състезанията на биатлонистите.

Ето и призьорите от първия ден на Олимпийски младежки зимен фестивал
2021:

СКИ АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ ГИГАНТСКИ СЛАЛОМ:

U14 момичета: Елена Кръшняк (Мотен) 34,49 сек. (класиране по по-добро
време от двата манша), Мия Паул (Витоша ски) 36,13, Мелина Милева (Рилец Самоков) 35,56 сек.

U14 момчета: Борислав Тодоров (Рилец Самоков) 34,03 сек., Борислав Бабев (Витоша ски) 35,67, Александър Марков (Чамкория) 35,93 сек.

U16 момичета: Росица Мирчева (Чамкория) 34,87 сек., Симона Цекова
(Банско) 36,14, Александра Карадимова (Банско) 37,81 сек.

U16 момчета: Красимир Вададжийски (Чамкория) 33,90 сек., Владимир
Кърнолски (Чамкория) 34,12, Дейвид Славчов (Чамкория) 36,32 сек.


СНОУБОРД
U8 момичета: Василена Трайкова (Бороборд) 40,05 сек., Роза Масларска
(Спорт Екстрийм) 47,84 сек.

U8 момчета: Константин Савчов (Бороборд) 37,41 сек., Иво Добруджански
(Бороборд) 40,87, Марко Добрев (ОУТИПИ) 44,47 сек.

U11 момичета: Радостина Славова (Бороборд) 33,24 сек., Антоанет Иванова (Бороборд) 42,35 сек.

U11 момчета: Александър Георгов (Амерспорт) 26,86 сек., Антоний Антонов (Бороборд) 30,63, Филип Добрев (ОУТИПИ) 33,21.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар