Удостоиха с награда „Шофар“ Явор Тодоров за книгата „Хроники на дупнишките евреи“

09/14/2021 13:39:35
Удостоиха с награда „Шофар“ Явор Тодоров за книгата „Хроники на дупнишките евреи“

С официална церемония на Организацията на евреите в България "Шалом" се проведе връчването на престижните годишните награди "Шофар" във  Военна академия „Георги С. Раковски“- София.

С отличие „Шофар“, в знак на признателност,  бе удостоен Явор Тодоров за издаването  на 3- годишния труд „Хроники на дупнишките евреи“. Луксозното книжно издание е събрало информация и снимков материал за живота на евреите в града, запечатвайки паметта, непознати, но важни исторически факти и събития, оставащи за идните поколения. Книгата дава възможност всеки да се докосне до бита, културата, нравите и обичаите на една общност оставила трайна следа. В нея оживяват споделени малки истории на обикновени хора, разказани от самите тях, но пишещи голямата история.

„Огромна е нашата признателност към автора за отговорността, търпението, отношението и професионализма, с които неуморно  работи, за да възкреси паметта на нашата общност. За нас това е огромен жест, пред който се прекланяме и високо ценим. В тези комерсиални и трудни времена подобен акт е доказателство за силата и размера на духовността и морала на г-н Тодоров.“, сподели председателят на РОЕ „Шалом Дупница“ и зам.-председател на Организация на евреите в България "Шалом"- Леонид Хаздай, който на церемонията в София връчи и самата награда.

Припомняме, че официалното представяне на книгата „Хроники на дупнишките евреи“ се състоя през пролетта на тази година с любезното съдействие на НЧ „Зора 1858“, а през 2020-та авторът, Явор Тодоров, бе отличен с приза „Будител на годината“ от кмета инж. Чимев.

ОЕБ „Шалом“ всяка година връчва награда за принос в развитието на българското общество, културата и науката, както и за дейности, популяризиращи уважението, толерантността и разбирателството, позитивно представящи страната ни. 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар