Украинските граждани получават регистрационни карти в ОДМВР-Кюстендил и РУ-Дупница

03/25/2022 15:27:31
Украинските граждани получават регистрационни карти в ОДМВР-Кюстендил и РУ-Дупница

Украинските граждани могат да получат „Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила“, както в ОДМВР-Кюстендил, така и в РУ-Дупница. Възможността за издаване на карта и в управлението в гр. Дупница има за цел да улесни регистрацията на бягащите от войната граждани. Броят на регистрираните в Кюстендилска област е 143, от които половината деца.

Временната закрила се предоставя от 24 февруари 2022 г. за срок от една година. Право на временна закрила имат всички украинци, напуснали страната след 24.02.2022 г., като лицата трябва да се регистрират до 31.03.2022 г., за да им бъде издаден регистрационен документ (ламинирана карта) със снимка и QR код. 

 Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила се предоставя  от Пункт за първоначален прием към ГКПП. 

Лицата, допуснати до територията на страната с валидни документи за самоличност, могат да бъдат регистрирани и да им се издава Регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила и в ОДМВР, за територията на Кюстендилска област – и в РУ-Дупница, и териториалните поделения на Държавна агенция за бежанците при МС.

След изтичането на 1 година срокът на временната закрила може да бъде продължаван. 

Този срок може да бъде прекратен по-рано, ако войната приключи и в Украйна бъде възстановен мира и нейната независимост.

Подробна информация може да намерите на Единен портал за хора, засегнати от войната в Украйна със следния електронен адрес: https://ukraine.gov.bg/bg/

Във връзка с отпускането на средства на местата за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Република Украйна, съгласно РМС № 145 от 10.03.22г., желаещите да настаняват лица в категоризирани места за настаняване следва да попълнят формуляр НАСТАНЯВАНЕ-ФОРМУЛЯР, който може да бъде изтеглен от Министерство на туризма електронен адрес:  www.tourism.government.bg/bg и да го изпратят на следния мейл: ua.displaced@tourism.government.bg
 

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар