В Дупница почетоха 74-ата годишнина от спасението на българските евреи

03/10/2017 12:47:00
В Дупница почетоха 74-ата годишнина от спасението на българските евреи

Дупница отбеляза 74 години от спасението на българските евреи от лагерите на смъртта с поднасяне на венци и цветя на Паметните плочи на евреите в града. На церемонията присъстваха председателят на регионалната еврейска организация „Шалом”- Леонид Хаздай и неговият заместник Леон Пилосов.

 „На днешния ден  се обръщам към всички вас, и най-вече, към по-младите поколения, защото това е начинът да поддържаме паметта жива. Всички ние трябва да знаем, помним и предаваме подвига на своите предци, подвиг, който няма аналог в световната ни история. И днес по света отново се шири насилие, прояви на ксенофобия и расизъм. Мисля, че единственият начин да им се противопоставим е, като споделяме достойните уроци от миналото”., каза за dupnitsanova.com  председателят на местната еврейска общност-Леонид Хаздай.

Днешният паметен ден бе почетен от представители на Община Дупница,  на местния Исторически музей, общински съветници.

Уредникът в Исторически музей Дупница- Александър Китанов, пък, припомни събитията и за целенасочените действия – протестни, законодателни, управленски и др., на парламентаристи и общественици, българската държава оказва отпор на Хитлеристка Германия и не предприема кампания за изпращане на местните евреи в концлагери. Така са спасени около 50 000 души, живеещи на територията на България отпреди войната. Не са спасени, обаче, евреите на териториите с българско управление по време на войната.

Подготовката за депортацията на евреите от „старите граници“ на България започва в редица провинциални градове на 3 март 1943 г. с арести по списъци, изготвени от Комисарството по еврейските въпроси. В следващите дни Пешев пише протестно писмо, което изпраща на председателя на Народното събрание Христо Калфов с подписите на 42-ма други депутати. В писмото Пешев заклеймява правителствената анти-еврейска политика и настоява тя да бъде променена. На следващото партийно събрание Филов – целейки да уязви Пешев лично – изисква депутатите от неговата партия, които са подкрепили писмото на Пешев, да оттеглят подкрепата си. 30 души отказват да го направят. Филов също поисква вот на недоверие спрямо Пешев и го отстранява от длъжността подпредседател на Народното събрание.

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир заради спасяването на българските евреи.

 

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар