Започва национално преброяване на врабчетата у нас

03/20/2017 21:20:20
Започва национално преброяване на врабчетата у нас

Врабчетата у нас намаляват, а национална кампания ще търси причините за това. Според данните на българското дружество за защита на птиците в последните 10 години популацията на малките пернати е намаляла с 30%, съобщава faktor.bg.

За разлика от много от другите птици, врабчетата предпочитат не дивата природа, а живота близо до населени места. У нас се срещат 5 вида, но най-разпространени са 3 от тях – домашно, полско и испанско. Броят им обаче видимо намалява. Предполагаемите причини – унищожаването на местата за гнездене, трудното намиране на храна и увеливачането на градския шум.

„Родителите не могат да чуват малките, когато те търсят храна и по този начин не могат да ги нахранят, когато имат нужда, съответно остават недохранени и умират”, обясни Йордан Христов - отговорник по мониторинга в БДЗП.

Националното преброяване на врабчетата ще бъде на 8 април. За да се включите ви трябва регистрация в специално създадената платформа "Врабчетата.бг" и 10 минути между 9 и 12 ч., в които да наблюдавате и броите малките птици. После попълвате данните и можете да спечелите награда, като специалното издание на книгата "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков.

Българското дружество за защита на птиците планира инициативата за преброяване на врабчетата да стане ежегодна.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар