Д-р Иван Ибришимов:Работил съм и ще работя за Дупница и цялата Кюстендилска област

03/22/2017 22:16:00
Д-р Иван Ибришимов:Работил съм и ще работя за Дупница и цялата Кюстендилска област

- Д-р Ибришимов броени часове остават до изборният ден. Как протече кампанията?

Кампанията протече нормално. Проведохме срещи в почти всички населени места в Кюстендилска област. Срещнахме се с много хора, представители на бизнеса и различни организации и естествено те всички очакват от нас промяна, промяна в начина им на живот, защото страната се намира в състояние на неясна управленска визия и пасивна икономическа политика, резултат от което са задълбочаващата се бедност и социално неравенство.

-  Успяхте ли да кажете всичко на хората и те разбраха ли ви?

Много са нещата, които имаме да кажем на хората, но по-важно беше да чуем тях и върху това основно акцентирахме в нашата предизборната кампания. Както вече казах, проведохме срещи с много хора и организации, в резултат на които направихме анализ на проблемите и съответно имаме конкретни решения за тях. За мен проблемите на хората и региона като цяло не са непознати. Но въпреки това тези срещи бяха продуктивни, защото в нашата листа са намерили място експерти в различни области и  в директен разговор с хората се намират правилните решения. Защото за да бъде политиката правилна и тя да повишава качеството на живот на хората, трябва диалог, отношение, чуваемост и чувствителност към проблемите.

- Кой бяха основните проблеми поставени пред вас от жителите на Дупница и региона и те покриват ли се с акцентите от вашата програма?

Основните проблеми, които бяха поставени от жителите в Кюстендилска област не се различават особено от тези в страната, като цяло. Бедността и социалното неравенство се увеличават, разходите за издръжка  непрекъснато растат, налице е демографски срив. И тук, както и в страната има обезлюдени цели населени места, младите хора отиват в чужбина. За културен и социален живот изобщо не можем да говорим, в някои райони хората едва оцеляват. Политиката на правителството се провали в основни сектори, а именно здравеопазване и образование. И на фона на всичко това, то отчете стабилност. И тук е големият парадокс. Говорим, че страната се развива с необходимите темпове, че е стабилна, а в същото време хората са недоволни, и има защо. Акцентите  в програмата за управление на БСП за България са верният отговор на това състояние.

- Един от слоганите на кампанията е За справедлива България. Какво точно влагате в това изречение.

Не само справедлива, но и държава с правила и сигурност. Усещането за липса на справедливост в обществото расте. Социалното разслоение достигна непознати нива и България е вече в една класация с най-високи нива на социално неравенство. В здравеопазването - увеличени разходи за здраве за сметка на намален обем, качество и достъп до медицинска помощ. Растат задълженията на болниците и същевременно сме свидетели на увеличаване броя на частните такива. В образованието – неравнопоставеността между децата  расте, както и тяхната образованост, в зависимост от местоживеенето им и материалното състояние на родителите. Битовата престъпност също расте, въпросите с националната сигурност са на дневен ред и все по-често чуваме хората да си задават въпроса „Имаме ли изобщо държава”?. И само заради това трябва промяна, необходима е алтернатива и различно управление, което да върне националното ни самочувствие, което да върне държавата ни.

- Много прогнози, много аналзи. Но според Вас Дупница ще има ли народен представител в парламента?

Дупница и дупничани заслужават да има своя народен представител в Парламента и неговата роля ще бъде изключително  отговорна. Дупница е стар град и трябва да върнем облика му на културен и икономочески център.

- Какво успя и какво не успя да направи д-р Ибришимов като депутат за родния си край?

Смея да твърдя, че не съм прекъсвал връзката с хората от региона, че съм се отзовавал и съдействал при нужда, освен, когато е било извън възможностите ми и много ясно разбирам задълженията си към хората и отговорностите, които поемам. Като народен представител от управляваща партия, макар и само за година, съм съдействал за област Кюстендил да бъдат отпуснати 16 млн. лв. инвестиции от Фонда за растеж и развитие. Всички общини получиха средства, по-големите да изграждане на общественозначими обекти, като не бяха забравени и по-малките общини. Като народен представител в опозиция, също една година, съм съвносител на редица социални законопроекти, касаещи доходите на хората, увеличение на детските надбавки, майчинството, нормалния живот на хората с увреждания. За съжаление, обаче, те не бяха приети от управляващото мнозинство. Не мога да се примиря с това, че независимо от положените усилия, проблемът на хората с увреждания не беше разрешен, а те не искаха много. За тях беше важно законът да претърпи промени в частта си за актуализиране на средствата, които Министерството отпуска за закупуване на консумативи – акумулаторни батерии за инвалидни колички, необходими им, за да  могат да водят нормален живот, който и без друго е достатъчно усложнен. Тези искания, обаче не бяха чути, с мотива, че няма индикации за такива проблеми от други места в страната. Исканията бяха поставени и пред двамата министри, които, обаче се опитаха да ни убедят, че „приоритет за тях са проблемите на хората с увреждания”, което е парадоксално. Надявам се, новото правителство да прояви необходимата грижа към тези хора, а аз се ангажирам отново да поставя на дневен ред техните въпроси.  И само заради това смея да твърдя, че не съм удовлетворен, защото държавата трябва да проявява грижа и чувствителност към проблемите на тези хора.

- Защо избирателите да гласуват с №10 в бюлетината за листата на „БСП за България” и да заложат на Вас с преференция – 2?

Защото хората не живеят добре, защото държавата липсва, за да бъде премахната паралелната държава. БСП за България е единствената алтернатива на това управление, което един път си отиде с хора, горящи като факли,  и втори път с вота на президентските избори. И това управление остави след себе си 24 млрд. лева дългове, социално неравенство и остро противопоставяне и разделение на българския народ. И това трябва да се спре.

А що се отнася до преференциалния вот и тъй като сме в Дупница и говорим за града, при едно следващо управление аз  ще работя за това да можем да се поздравим с модерна болница, с нов воден цикъл. Ще работя в родния ми град да има музейна експозиция, все повече хора да посещават театъра,  а културните институти да върнат името си на истински духовни средища. Защото културата сега се неглижира. Защото кризата на духа в българското общество се задълбочава. Свидетели сме на незаслужено отношение към творците на българската култура и наука, недостатъчно финансиране на процесите в нея, което води до функционирането на комерсиални форми, носещи бързи печалби. Ето. това мога да кажа, че е подценяване на хората и цели да принизи вкуса им.

Хората искат промяна и тя е необходима, остава само да ни подкрепят!

„БСП за България” д-р Иван Ибришимов : №10 в бюлетината преференция – 2

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар