Цветница е!

04/09/2017 13:20:33
Цветница е!

Цветница е един от най-големите християнски празници през пролетта. Подвижен е и се отбелязва от християнската, католическата и протестантската църква на различна дата през всяка година. Денят, се пада винаги в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден.

На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Исус тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица (магарица) и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: "Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев". Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: "Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат".

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

На Цветница празнуват всички с имена, свъзрани с цветята - Аблена, Биляна, Божура, Венета, Венцислав, Вероника, Виола, Виолета, Върбан, Гергина, Гроздан, Грозденка, Далия, Дафина, Делян/а, Дилян/а, Ели, Елица, Жасмина, Здравко/а, Ива, Иглика, Калин/а, Калия, Камелия, Карамфил/а, Китка, Латинка, Лиана, Лилия, Лозан/а, Лиляна, Малин/а, Маргарита, Невен/а, Невяна, Ралица, Роза, Розалин/а, Росица, Ружа, Теменуга/жка, Цвета, Цветан/а, Цветелин/а, Цветин/а, Цветомир/а, Явор, Ясен.

СподелиКоментари

Няма публикувани коментари!

Напиши Коментар

Вашето Име

Вашият Коментар